Raalter Evenementen Beveiliging stopt ermee
Gebrek aan vrijwilligers en veranderde tijden; deel beveiligers mogelijk verder onder nieuwe vlag
RAALTE – Tientallen jaren waren ze een vertrouwd en bekend beeld op grote en kleine feesten en festivals in heel Salland, de vrijwilligers van de Raalter Evenementen Beveiliging oftewel de REB. Nu zijn de tijden veranderd, het aantal vrijwilligers is zeker in de coronatijd gedaald en daarom wordt er een definitief punt achter gezet. Op het Rock Tribute Festival op vrijdag 16 en zaterdag 17 juni in Raalte zorgen de REB-vrijwilligers voor de allerlaatste keer voor de veiligheid.
Het was zeker geen makkelijk besluit om te stoppen, zo vertellen Dennis Vlogtman (voorzitter sinds vorig jaar), Pascal Weijenberg (bestuurslid opleidingen) en Pieter Reus (al sinds 2005 bestuurslid). Toch was het onvermijdelijk, iets wat ook de geraadpleegde vrijwilligers van de REB zelf vonden. “Want we konden niet meer de garantie geven dat we ons werk goed doen zoals al die jaren van ons verwacht werd. Tijdens Stöppelhaene vorig jaar bijvoorbeeld hadden we zo’n twintig vrijwilligers per dag nodig. Maar waar we ooit konden putten uit een kleine vijftig vrijwilligers is dat nu gedaald naar een kleine dertig. En aanwas is er eigenlijk niet, de jeugd gaat liever zelf uit”, zo heeft het drietal gemerkt.
Ribs & Blues en vooral Stöppelhaene stonden aan het begin van deze eeuw aan de wieg van de REB. De wettelijke eisen voor beveiliging werden toen strenger en de festivals hikten tegen de hoge kosten van professionele beveiligingsbedrijven aan. De oprichting van de REB in 2000 bracht uitkomst. “Want we zijn natuurlijk een stichting en geen bedrijf dat winst hoeft te maken. Onze vrijwilligers krijgen een gezellige barbecue-avond aangeboden, maar worden niet per uur betaald zoals professionele beveiligers”, legt Pieter uit. “Dat scheelt een festival dus veel geld. Terwijl alle REB-mensen net zo gekwalificeerd waren en zijn als de professionele collega’s. Het volgen van de best pittige opleiding tot Events Security Officer was voor onze mensen verplicht. Dan mag je ook dat bekende V’tje dragen”, vult Pascal aan. Hij maakte van zijn hobby trouwens zijn beroep; eerst vrijwilliger bij de REB en nu ook werkzaam bij een professioneel beveiligingsbedrijf.
Op z’n Sallands
Maar er was nog een groot voordeel van de REB, weet Dennis. “Wij kennen natuurlijk heel veel bezoekers, dat maakte vaak het verschil. Ook veel raddraaiers ken je natuurlijk. Onze aanpak was verder altijd gemoedelijk en vriendelijk. Op z’n Sallands, ons kent ons, zeg maar. Dan zorgde je bijvoorbeeld dat iemand die teveel gedronken had door een vriend veilig naar huis werd gebracht. Dat schept toch een goede band. En als er problemen waren, dan was er altijd wel iemand in zo’n groep die je kon aanspreken.”
Dat de REB in een grote behoefte voorzag, en niet alleen bij de twee Raalter festivals, werd destijds snel duidelijk. In de drukste jaren werd de beveiliging van zeker 35 grote en kleine feesten en festivals per jaar verzorgd; van Broekrock tot Dauwpop, van de Heinose Pompdagen tot de Sallandse Wandelvierdaagse en van Normaal in Dalfsen tot de Battumse feesten. “Topjaren met soms in de zomer wel twee feesten in een weekeinde.”
Pilletjes
Maar dat is veranderd. ”Bij de REB werd de aanwas afgelopen jaren steeds kleiner terwijl wij wel ouder worden. Onze oudste vrijwilliger Geert Melenhorst is al halverwege de 80, die laat je ’s nachts niet meer om twee uur een feesttent leeg vegen”, meldt Pieter (die zelf beroepsmatig de bijzondere overstap van de koninklijke marechaussee naar stichting Tactus voor verslavingszorg heeft gemaakt). Dennis, in het dagelijks leven ICT-medewerker: “En ook de houding van de jeugd zelf is veranderd. Er wordt veel minder naar je geluisterd. De jeugd is erg mondig geworden, zeker na corona, en ze weten het allemaal veel beter. En iedereen staat natuurlijk klaar om alles te filmen.” Waarbij ook de REB heeft gemerkt dat steeds meer Sallandse jongeren graag een pilletje slikken. “En op toiletten staan ze nu rustig hun neus te poederen met een lijntje coke. Vroeger werd wel eens gezegd; in Salland gebeurt alles tien jaar later, maar pillen en coke zijn nu hier heel gewoon geworden.”
Politie
Al willen ze dat beeld ook meteen relativeren: “In al die jaren zijn heel weinig echt vervelende dingen gebeurd. Echt grote incidenten hebben we eigenlijk nooit meegemaakt. Er is direct na corona maar één keer een vrijwilliger geslagen door een bezoeker. Zet dat af tegen ruim twintig jaar REB en honderden feesten en festivals, dan valt dat ontzettend mee. We kunnen natuurlijk wel een boek schrijven over wat we allemaal meegemaakt hebben aan gekke en leuke zaken.”
Toch is ook de werkwijze van de REB in de loop der jaren veranderd. Pieter: “Twintig jaar geleden dook je er met al onze vrijwilligers op als er ergens een opstootje was. Daar dacht je niet eens over na. Waarna je na afloop vroeg of iemand wel de politie had gebeld. Tegenwoordig werk je heel nauw samen en in goed overleg met de politie en andere hulpdiensten. Je doet niks meer als REB in je eentje. We hebben de politie trouwens over het einde van de REB geïnformeerd. Die snapten het wel, maar betreurden het ook.”
Event Support Raalte
Ook het bestuur van Stöppelhaene was uiteraard niet blij met het komende einde. “Je hoorde de penningmeester direct in zijn hoofd uitrekenen hoeveel dat dus straks extra gaat kosten aan beveiliging”, lacht Pascal; “Maar de schade valt misschien wel mee. Een groot deel van onze vrijwilligers wil zich na het opheffen van de REB gaan inzetten voort een nieuwe commissie Event Support Raalte bij Stöppelhaene, maar bijvoorbeeld ook bij de Dodenherdenking. Gewoon, omdat ze het leuk werk vinden en zich willen blijven inzetten voor de gemeenschap.” Pieter vult aan; “De bingomiddag tijdens Stöppelhaene is een enorm succes. Officieel zou je dan nu een team professionele beveiligers moeten inhuren. Dat kost natuurlijk veel geld. In zo’n geval kunnen wij dat gewoon als commissie doen.”
Zover is het nu nog niet. Eerst het laatste klusje 16 en 17 juni bij het Rock Tribute Festival goed afronden en dan een groot slotfeest voor alle vrijwilligers. “Daarna wordt de stichting officieel opgeheven. Blijft er geld over, dan gaat dat naar goede doelen in Raalte die door onze mensen zijn voorgedragen,” verzekert Dennis, de huidige en dus meteen ook laatste voorzitter.
De stichting Raalter Evenementen Beveiliging (REB) is een groep vrijwilligers die in Raalte en omstreken de beveiliging verzorgt van diverse evenementen.
Onze vrijwilligers oefenen deze taken uit als hobby, meestal gewoon naast hun normale arbeid. Ze zijn uiteraard in het bezit van een diploma beveiligingsmedewerker. REB is mede daardoor in het bezit van een door justitie uitgegeven ND nummer en is daarmee bevoegd hetzelfde werk te verrichten als iedere andere particuliere beveiligingsorganisatie.
Ook zijn wij gecertificeerd voor het regelen van verkeer zowel bij kleine als grote evenementen, zoals optochten, concerten en festivals.
Onze goed gemotiveerde vrijwilligers doen hun werk door de taal van de regio te spreken en lossen voorkomende situaties waar mogelijk op een gemoedelijke manier op.
Wij zijn voorzien van goed materieel en beschikken zelfs over een eigen Mobiele Centraalpost.
word REB vrijwilliger!
Lijkt het leuk om een kijkje te nemen in de keuken van een beveiligingsbedrijf of lijkt het je leuk om wat te doen voor de Raalter Samenleving? Wij zijn constant op zoek naar nieuwe leden.
Lijkt het wat om toezicht te houden op diverse evenementen in de Gemeente Raalte of om bijvoorbeeld de Grootste Sallandse Carnavalsoptocht te begeleiden? Meld je dan aan door een e-mail te sturen naar het e-mailadres wat hier rechts naast onder contact staat. Je krijgt dan de opleiding : ESO geheel gratis!